Tips voor responsive web design; een kijkje in de keuken van een UX specialist

Een responsive website is een website die zich aanpast aan het apparaat van de bezoeker van je website. Steeds meer bedrijven kiezen vandaag de dag voor responsive websites. Dat is belangrijk, omdat ook steeds meer mensen op het internet surfen met een tablet of telefoon. Wanneer je website niet goed zichtbaar is voor die gebruikers, dan is dit allesbehalve ideaal. Alleen hoe komen responsive websites nu precies tot stand? In dit artikel lees je hoe een UX specialist ervoor zorgt dat een website responsive is. Daarnaast lees je een aantal belangrijke tips, lees dus snel verder!

Een responsive website detecteert het type apparaat

Om te bepalen welke versie van de website weergegeven wordt aan een bezoeker, detecteert de website welk type apparaat gebruikt wordt. Een responsive website is in staat zich vervolgens aan te passen aan de afmetingen van het apparaat in kwestie. Zo voorkomt men dat je op een smartphone bijvoorbeeld opzij moet scrollen om het menu te zien. Wanneer er geprogrammeerd wordt met percentages, zorgt dit ervoor dat de website heel mooi schaalt. Soms is het echter ook goed om met vaste waarden te werken, omdat tekst in een button anders bijvoorbeeld niet goed zichtbaar meer is.

Programmeren met percentages

Wanneer een responsive website gerealiseerd wordt, zal men doorgaans met percentages werken. Een button is bijvoorbeeld nooit een vast aantal pixels groot, maar de grootte is een percentage van een ander element op de website. Zo voorkomt men dat er rare verhoudingen tussen de verschillende elementen ontstaan. Dit is de beste manier om een website responsive te maken.

Een apart menu aanmaken voor mobiele gebruikers

Wanneer je een website bezoekt op je desktop computer, wordt het menu vaak getoond in de header. Voor gebruikers van een smartphone is dat echter niet ideaal. Daarom wordt het menu vaak weergeven aan de zijkant van het scherm. Daarnaast kan men er ook voor kiezen om tekstbuttons te vervangen door bijvoorbeeld icoontjes. Zo kun je bijvoorbeeld een menu-item aanmaken met een icoontje van een winkelwagentje. Op kleinere apparaten werkt dat zeer goed, omdat er minder ruimte is voor het menu. Bovendien is het menu op een mobiele website vaak constant zichtbaar. Het menu mag dus ook niet te groot zijn, omdat dit vervelend kan zijn voor de eindgebruiker.

Een responsive web design met behulp van plugins

Het is ook mogelijk om je website meer responsive te maken met behulp van plugins. Zo hoef je niet alles handmatig te programmeren. Voor een WordPress website heb je bijvoorbeeld handige plugins die je kunt installeren om de website een responsive webdesign te geven. Er zijn betaalde plugins, maar ook gratis plugins die je kunt downloaden. Wanneer je hiervoor kiest, is het wel altijd van belang dat je ook voor een plugin kiest die up-to-date is. Anders kunnen er namelijk veiligheidsrisico’s ontstaan. Belangrijk is ook om altijd goed na te gaan of er geen conflicten tussen twee verschillende plugins zullen ontstaan. Vaak kun je dit in de beschrijving van een plugin lezen wanneer dit bekend is.

Een bestaande website responsive maken

Wanneer je een responsive website wilt, is het doorgaans geen slecht idee om een compleet nieuwe website te laten ontwikkelen. Dit kan handig zijn omdat grote delen van de website opnieuw geprogrammeerd moeten worden. Toch kan er ook een reden zijn dat je niet van je huidige website af wilt stappen. In dat geval is het ook mogelijk om je bestaande website responsive te maken. Het is ook een optie om voor diverse resoluties een aparte website te creëren. Klop gerust eens aan bij Okaia!

Het is belangrijk om een responsive design te testen

Het is belangrijk, essentieel zelfs, om een responsive design altijd goed te testen. Dat geldt eigenlijk altijd wanneer er aanpassingen aan een website worden verricht. Wanneer een UX specialist een bestaande website responsive heeft gemaakt, dan zal hij altijd alle pagina’s doorlopen. Het is namelijk belangrijk dat de website naar behoren blijft functioneren. Daarnaast is het verstandig om de website ook te blijven analyseren. Het kan bijvoorbeeld dat je merkt dat een groot deel van de mobiele gebruikers op een bepaalde pagina afhaakt. Dit kan erop duiden dat er iets niet goed gaat op die pagina. Een UX designer is dus nooit klaar na het aanbrengen van aanpassingen, maar zal altijd blijven nagaan of het ontwerp ook in de praktijk goed werkt. Lees hier de verschillen tussen een UX en UI designer.

Het testen van het design is iets wat je nooit mag onderschatten. Bezoek je eigen website daarom op verschillende apparaten om na te gaan of alle elementen steeds goed zichtbaar zijn.

Een responsive website is beter voor de zoekmachines

Het is duidelijk dat een responsive website veel voordelen heeft voor je bezoekers en dus ook voor de conversie. Er is echter nog een reden om een responsive design te laten realiseren. Het is namelijk zo dat Google meer waarde hecht aan deze websites. De helft van de gebruikers van Google maakt gebruik van een mobiel apparaat. Google wil die gebruikers de best werkende pagina’s tonen. Daarom zul je beter vindbaar zijn wanneer jouw website responsive is. Kies je voor een responsive site, dan kun je dus meer bezoekers op je website verwachten.

Laat responsive websites ontwerpen door een specialist

Hierboven hebben we een aantal tips genoemd voor het maken van responsive websites. Je kunt dit wel het best uitbesteden aan een specialist. Wanneer je hier zelf geen ervaring mee hebt, is het namelijk lastig om een goed eindresultaat te realiseren. Een specialist weet precies hoe een website op ieder apparaat goed weergegeven kan worden.

Heb jij besloten dat je het maken van een responsive website aan een specialist wilt overlaten? Neem dan eens contact met ons op. Als digital agency helpen we je graag bij het realiseren van een prachtige website die op ieder apparaat goed zichtbaar is. We kunnen je bovendien ookhelpen wanneer je al een website hebt en deze graag responsive wilt maken. Ben je benieuwd naar al onze mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact op, zodat we deze met je door kunnen nemen.

We bellen! 😊

Je kan ons bereiken via

010 300 7842 mail@okaia.nl

Studio adres

Delftsestraat 5
3013AB Rotterdam